Było ostatnio o anatomii i biomechanice naszego kręgosłupa, dzisiaj parę słów o zdrowym odżywianiu Choć nie jesteśmy dietetykami, to jako ciekawostkę możemy Wam przytoczyć co nieco na temat diety przecizapalnej .
Czym się charakteryzuje taka dieta?
Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego, a dzięki temu zapobieganie wielu chorobom, u których źródła leży chroniczne zapalenie o niskiej intensywności (m.in. cukrzycy, reumatoidalnemu zapaleniu stawów, miażdżycy, nowotworom, chorobie Alzheimera).
Dieta przeciwzapalna opiera się na świeżej żywności, głównie warzywach i owocach, zaleca się spożywanie również tłustych ryb jak łosoś czy tuńczyk oraz orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych. Ważne są również tłuszcze, szczególnie pochodzenia roślinnego jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Powinno unikać się spożywania czerwonego mięsa, przetworzonej żywności a także nabiału oraz alkoholu i innych używek.
Nie jest to dieta trudna do zrealizowania, a na pewno może okazać się bardzo pomocna w procesie powrotu do zdrowia i regeneracji organizmu. Również w kontekście naszych wspólnych działań w klinice!
A czy Wy wdrażacie zdrowe nawyki do swojego jadłospisu? Dajcie znać w komentarzach.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaNie wyrażam zgodyPolityka prywatności